Wandeltips

Wandelen in de nacht is een pittige inspanning, vooral als je meedoet aan de halve of hele marathon. Lopen in het donker op en zonder nachtrust vergt iets extra's van je. Daar krijg je wel een unieke beleving en welverdiende medaille voor terug. Bereid je wel goed voor! Lees de tips hieronder. 

 

 

Zorg voor een goede conditie

Zorg dat je conditie op peil is en je geen gezondheidsklachten hebt als je je aanmeldt. Bij twijfel, raadpleeg je huisarts.

 

Train je fit

Als je nog nooit eerder (of heel lang geleden) zo'n lange afstand gewandeld hebt, is vooraf trainen enorm belangrijk. Je doet er goed aan om het aantal kilometers systematisch op te bouwen. Loop daarom regelmatig, bijvoorbeeld één of twee keer in de week.  Begin met 5 tot 7 kilometer, en wandel er om de week twee tot vijf kilometer bij. Maak ook een schema voor jezelf.

Heb je niet veel tijd voor een lange wandeling? Loop dan een korter stukje waarbij je de focus legt op de techniek.

‘Ik had me erop verkeken dat de wandeling over onverhard en glooiend terrein is. Dat is een stuk zwaarder dan lopen op de verharde weg. Ik raad iedereen aan om goed te trainen.’
Otto Edelenbosch, oud-deelnemer van de 63 km

 

Ontdek nieuwe routes

Gevarieerde wandelingen maken trainen extra leuk. Ben je nog op zoek naar leuke wandelroutes? Bekijk dan de routes van Natuurmonumenten , met afstanden van 1 tot 20 kilometer en verspreid over heel Nederland. Ontdek nieuwe routes, zoals de langeafstandsroutes van Natuurmonumenten door heel Nederland. Echte sportievelingen kunnen terecht op de routes voor trailrunning.

Of download de route app van Natuurmonumenten, boordevol inspiratie om te wandelen in prachtige natuur.

‘Vorige zomer heb ik een deel gelopen van de bedevaartroute naar Santiago de Compostella. De midzomernacht wandelmarathon past perfect in mijn trainingsopbouw’. 
Vincent Veenstra, oud-deelnemer van de 63 km

Voor meer inspiratie kun je terecht bij de onderstaande links:

 

Train samen

Dat is gezelliger en je kunt elkaar aanmoedigen. Zorg wel dat jullie hetzelfde wandeltempo hebben. Wandelen is een persoonlijke reis. Het is belangrijk dat je je niet laat opjagen door snellere wandelaars, of je laat remmen door langzamere wandelaars. Ben je nog op zoek naar een wandelmaatje om samen mee te trainen? Stel de vraag aan een van de andere deelnemers op de Midzomernachtloop Facebookpagina

Eet en drink voldoende

Neem een rugzak mee met eten en drinken. Liefst voedzame dingen en voeding met goede koolhydraten en voldoende eiwitten voor de spieren. Tijdens de wandelmarathon zelf is onderweg ook water verkrijgbaar. Neem vooral niet te veel mee, want dit is allemaal extra gewicht.

‘Mijn tip voor toekomstige deelnemers: neem niet te veel mee. Wij hadden per persoon een paar liter water bij ons. Dat is niet nodig en zwaar voor je rug.’. 
Michel van Slingerland, oud-deelnemer van de 42 km

 

Wandel op goede schoenen

Deze afstanden wandelen red je niet op je gympies :-). Trek goede wandelschoenen aan. Liefst met enige enkelversteviging; in het donker bestaat de kans dat je over een boomstronk struikelt.  Een wandelschoen van categorie A of B is voldoende. Krijg je snel blaren? Blarenpleisters of second skin zijn dan geen overbodige luxe. Ze helpen beter dan gewone pleisters. Je kunt de huid in de voorbereiding ook verstevigen door deze met kamferspiritus in te smeren, dit is te koop bij de drogist. De werking hiervan verschilt per persoon. Je kunt blaren ook goed voorkomen door wandelsokken aan te trekken en een extra paar mee te nemen zodat je ze onderweg kunt wisselen.